Ijsbrand Kaptein

Een kleine intro

De inmiddels 60-jarige IJsbrand Kaptein uit Akersloot is al tientallen jaren een gevestigde naam in de marathonduivenwereld. Hij won heel veel vroege prijzen op de vluchten boven de 900 km en stond onafgebroken op het podium van verschillende grote samenspelen. IJsbrand is timmerman van beroep. Sinds enkele jaren doet hij het onderhoud bij de bekende familie Brügemann uit Assendelft, die een kaashandel hebben. IJsbrand begon voor zijn 12e jaar al met duiven. Hij kwam in contact met de duivensport via een neef die duiven had. IJsbrands duiven hebben altijd op het huidige adres gezeten.

Hij woont nu nog op het terrein van zijn ouderlijk huis. Op de plaats waar eerst de koeienstal stond, verrees aan het begin de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn mooie huis. Een boerderij stond ernaast en staat er nog steeds. Nu naast IJsbrands woning. Dit huis heeft IJsbrand samen met familie en vrienden zelf ontwikkeld en gebouwd. Op het terrein van de boerderij werd bijna 50 jaar geleden het eerste duivenhok gemaakt … van oude deuren. In de jaren ’80 tot aan ongeveer 1992 heeft IJsbrand wat jaren samen gevlogen met Jos Vermaas. Jos heeft nu nog duiven in Heemskerk. Ze vlogen in het begin nog het programma. Ze schakelden al snel over.

IJsbrand met zijn ouders

IJsbrand Kaptein
met Tijmen Soeterbroek

Samen nooit alleen

De laatste jaren heeft IJsbrand steun van zijn buurjongen Tijmen Soeterbroek. Een jonge enthousiaste duivenliefhebber. Hij doet naast een deel van de verzorging de administratie rondom de duivensport, zoals de stamkaarten bijhouden. Samen delen ze de passie voor duiven en vullen ze elkaar aan waar nodig.

Bekijk mijn kampioenschappen