De liefhebber

De inmiddels 60-jarige IJsbrand Kaptein uit Akersloot is al tientallen jaren een gevestigde naam in de marathonduivenwereld. Hij won heel veel vroege prijzen op de vluchten boven de 900 km en stond onafgebroken op het podium van verschillende grote samenspelen. IJsbrand is timmerman van beroep. Sinds enkele jaren doet hij het onderhoud bij de bekende familie Brügemann uit Assendelft, die een kaashandel hebben. IJsbrand begon voor zijn 12e jaar al met duiven. Hij kwam in contact met de duivensport via een neef die duiven had. IJsbrands duiven hebben altijd op het huidige adres gezeten. Hij woont nu nog op het terrein van zijn ouderlijk huis. Op de plaats waar eerst de koeienstal stond, verrees aan het begin de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn mooie huis. Een boerderij stond ernaast en staat er nog steeds. Nu naast IJsbrands woning. Dit huis heeft IJsbrand samen met familie en vrienden zelf ontwikkeld en gebouwd. Op het terrein van de boerderij werd bijna 50 jaar geleden het eerste duivenhok gemaakt … van oude deuren. In de jaren ’80 tot aan ongeveer 1992 heeft IJsbrand wat jaren samen gevlogen met Jos Vermaas. Jos heeft nu nog duiven in Heemskerk. Ze vlogen in het begin nog het programma. Ze schakelden al snel over. De laatste jaren heeft IJsbrand steun van zijn buurjongen Tijmen Soeterbroek. Een jonge enthousiaste duivenliefhebber. Hij doet naast een deel van de verzorging de administratie rondom de duivensport, zoals de stamkaarten bijhouden.

(Samen Met Zijn Ouders)

 

Stamopbouw:

Vanaf 1982 werden de eerste stappen naar de grote fond gezet. De eerste echte marathonduiven kwamen van de Gebr. van Zelderen. De stam is opgebouwd door telkens de beste duiven op de kweek te zetten. Vanaf 1987 zijn er duiven gekocht bij Wim Muller. Deze inbreng versterkte de stam, omdat de nakweek beter werd. Jos en IJsbrand haalden tweemaal 10 jongen uit de kwekers. In 1990 werden nog eens 4 late duivinnen bij Wim Muller gehaald. Daar zat de beste kweekduivin bij die de mannen hebben gehad. Ze was o.a. moeder van twee duiven die een 2e nationaal wonnen en een winnaar van een 4e nationaal. Samen met een doffer van Flip Hoogervorst gaf ze toppers. Later zijn de Brügemann-duiven erbij gekomen. Dat was vanaf 1995. Er zijn ook nog eens 20 duiven gehaald van regio-genoot Win Grapendaal. Daar zaten twee goede duiven bij. In 2001 kwam van Brügemann de 190 topkweker. Ze werd moeder van de Asduif Narbonne, de Asduif Marseille, Irun-duif (1e duif Irun van Noord Holland). Ze is ook grootmoeder Barcelona-koppel. Dit koppel vloog zelf geweldig op Barcelona en gaf ook toppers als nazaten voor deze Koninginnevlucht. De laatste ‘nieuwe’ duiven komen van Jan Roelofs ("Montar Koppel"), Martijn De Groot("Moeder van de Stien"0, Cees vd Laan en Gerrit Veerman(Uit de lijn van het Beroemde "Betuwe Koppel").

 

De Hokken:

Op het erf van IJsbrand staat 9 meter op de schuur, 6 meter tuinhok voor de schuur. Onder in de schuur is 4 meter afgetimmerd voor de jongen. Achter de schuur staat nog een jonge duivenhok van een meter of 5 en drie meter kweekhok. In elk hok zitten roosters. Onder roosters ligt een dikke laag korrels en dat wordt 3 of 4 keer per jaar schoongemaakt. De broedhokken en de schapjes worden elke dag wel één of twee maal schoongemaakt. De hokken zien er schoon en fris uit en het ademt een goed duivenklimaat. Al is ieder hok anders. ‘Op de schuur zijn de hokken zoals het oude hok van Brügemann was. In de tuin staat het hok wat van Cees vd Laan is nagemaakt (met een kippennok). Het jonge hok achter de schuur is zoals het hok van Jan Roelofs met weinig verluchting. Op alle hokken zitten goede duiven en alle hokken is een goed klimaat. Dus wat het beste is … weet ik niet, al ben ik wel gek op het punthokje op de schuur. Mensen vinden dat geen duivenhok, maar ook daar komen de duiven super op. Ik noem het vaak gekscherend … het slechtste duivenhok van Nederland.’

                                                                                                                    

Tekst: Jacco Van Nieuwamerongen, Het Marathonduivenjournaal.

 

 

Huldiging als keizer van de grote fond van de ZLU 2017                        

Huldiging 1e Superprestige van de ZLU 2017

1e Keizergeneraal 2014 / 2016 Fondclub Noord Holland

1e Keizergeneraal Fondunie 2000 2017

Winnaar 1e Supercup Marathon Noord