Ys Kaptein:

De inmiddels 60-jarige IJsbrand Kaptein uit Akersloot is al tientallen jaren een gevestigde naam in de marathonduivenwereld. Hij won heel veel vroege prijzen op de vluchten boven de 900 km en stond onafgebroken op het podium van verschillende grote samenspelen. IJsbrand is timmerman van beroep. Sinds enkele jaren doet hij het onderhoud bij de bekende familie Brügemann uit Assendelft, die een kaashandel hebben. IJsbrand begon voor zijn 12e  jaar al met duiven. Hij kwam in contact met de duivensport via een neef die duiven had. De duiven hebben altijd op het huidige adres gezeten. IJsbrand woont op het terrein van zijn ouderlijk huis. Op de plaats waar eerst de koeienstal stond, verrees aan het begin de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn mooie huis. Een boerderij stond ernaast en staat er nog steeds. Nu naast IJsbrands woning. Dit huis heeft IJsbrand samen met familie en vrienden zelf gebouwd. Bijna 50 jaar geleden werd het eerste duivenhok gemaakt van oude deuren. In de jaren ’80 tot aan ongeveer 1992 heeft IJsbrand wat jaren samen gevlogen met Jos Vermaas. Jos heeft nu nog duiven in Heemskerk. Ze vlogen in het begin nog het programma. Ze schakelden al snel over.

(Samen Met Zijn Ouders)

 

Stamopbouw: 

De basis van Ys zijn  duiven stamt af van:

"Van Zelderen"

Gebr. Brügemann Uit de lijnen "Orhan" en de "Oude 62 Wegvlieger"  

Eijerkamp-Muller uit de lijnen van “Madonna” en “de Genaaide” en een van Wanroy duif via Eyerkamp uit de lijn van de “Friedhelm”.

Hoogervorst uit de Lijn "Timo"

 

Later zijn er nog duiven gehaald door Ys bij:

Ook door samen kweek met de duiven van Gerrit Veerman Uit de lijn van het Beroemde "Betuwe Koppel"

Jan Roelofs Uit de lijn "Montar Koppel"

Martijn De Groot Uit de lijn  "Moeder van de Stien"

 

De Hokken:

Op het erf van IJsbrand staat 9 meter op de schuur, 6 meter tuinhok voor de schuur. Onder in de schuur is 4 meter afgetimmerd voor de jongen. Achter de schuur staat nog een jonge duivenhok van een meter of 5 en drie meter kweekhok. In elk hok zitten roosters. Onder roosters ligt een dikke laag korrels en dat wordt 3 of 4 keer per jaar schoongemaakt. De broedhokken en de schapjes worden elke dag wel één of twee maal schoongemaakt. De hokken zien er schoon en fris uit en het ademt een goed duivenklimaat. Al is ieder hok anders. ‘Op de schuur zijn de hokken zoals het oude hok van Brügemann was. In de tuin staat het hok wat van Cees vd Laan is nagemaakt (met een kippennok). Het jonge hok achter de schuur is zoals het hok van Jan Roelofs met weinig verluchting. Op alle hokken zitten goede duiven en alle hokken is een goed klimaat. Dus wat het beste is … weet ik niet, al ben ik wel gek op het punthokje op de schuur. Mensen vinden dat geen duivenhok, maar ook daar komen de duiven super op. Ik noem het vaak gekscherend … het slechtste duivenhok van Nederland.’